Патріотизм, чи дерибан на «численні прохання трудящих»?

Вчора Чернівецька міська рада, з подачі фракції ВО «Свобода», прийняла вельми, як на мене, цікаве рішення: звернутися до голови Нацбанку з проханням позбавити ліцензій «Сбербанк Росії» та Банк «Русский стандарт», і, відповідно, припинити діяльність філій цих банків у Чернівцях.

Формально, з цією ініціативою «Свобода» виступила на численні прохання трудящих, які не хочуть терпіти у своєму місті посіпак сепаратизму та путінської агресії. Це логічно.

Щоправда, пасіонарна вчителька музики, і за сумісництвом художник-кічмен, Олена Калмикова, яка й внесла це питання на розгляд, список трудящих не озвучила. Тай дідько з ним.

Звісно, що ця патріотична ініціатива отримала майже суцільний одобрямс народних обранців Ратуші. Щоправда, не з першої спроби. Після першого голосування голосів не вистачило. Тим депутатам, які прогавили таку важливу історичну подію пригрозили, що їх прізвища опублікують у ЗМІ, тож після другого голосування все було в ажурі.

Здавалося би, все відбулося так, як книжка пише. Та є один цікавий нюанс. Під час нетривалого обговорення цього питання порядку денного, хтось з депутатів запропонував внести до списку і ВТБ (російській банк, третина акцій якого належить Кремлю). На що мер Каспрук, з властивою йому безпосередністю (унаслідованою від Миколи Федорука), відповів, що трудящі хочуть наїхати лише на ці два банки, а ВТБ мер запропонував на закуску наступної сесії.

Якась дивна вибірковість, чи не так? І чи продиктована вона побажаннями трудящих, чи інтересами якихось інших осіб???

Все стає на свої місця, якщо згадати, що офіс ВТБ знаходиться на не надто престижному Проспекті, а офіси «Сбербанку» та «Стандарту» у самому серці маленького Парижу, де кожен квадратний метр на вагу золота.

Наскільки мені відомо, приміщення на Головній («Стандарт») та на Центральній площі («Сбербанк») знаходяться у приватних руках, і банки знімають їх в оренду. Та це слабка втіха. Адже бумеранг експропріації експропріаторів вже запущено. І Калмикова, яка нині тренується на левах, вже скоро почне вказувати підприємцям кому вони повинні здавати приміщення в оренду, а кому ні.

Звісно, що звернення якоїсь Чернівецької міської ради, нібито, не є дороговказом для Нацбанку. Але це тільки на перший погляд. Адже все йде до того, що ці два банки попросять з України, і, відповідно, з Чернівців.

А вже потім, під прикриттям викриків «Поверніть Чернівцям «Кобзар» та подібної псевдопатріотичної  муйні, посадити у шикарні приміщення у центрі міста тих кого треба.   

Я жодним чином не підтримую діяльність російських банків на території Чернівців. Але й у щирість ініціаторів звернення теж не вірю…

До речі, «Сбербанк Росії» (їх перший офіс був на Проспекті навпроти «Майдану») відкрився у Чернівцях восени 2008 року на 600-річчя нашого міста. І тодішній мер Микола Федорук дуже цим хвалився.

Це так, до слова…

3 коментарі

Святослав Вишинський
В умовах війни можна і вказувати: кому здавати, а кому ні. Політична доцільність.
Максим Пансик
В умовах нп, револіції і війни можна багато — грабунок, згвалтування, мародерство, вбивство — коротше список усіх смертних, кримінального кодексу і аморального. Політична доцільність відбілить і пробачить все. Ба більше, зробить героїчним ссамий ниций вчинок.
Сергій Воронцов
Знак питання, враховуючи деякі обставини, можна було і не ставити
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте