Хто насправді має повернути чернівчанам «Кобзар»

«9 березня 2014 року об 11.00 біля відділення «Сбербанку Росії» на Центральній площі відбудеться акція з нагоди 200-річчя від народження Тараса Шевченка. Акція має назву: «ПОВЕРНІТЬ ЧЕРНІВЦЯМ «КОБЗАР». Мета акції: відновити діяльність книгарні «Кобзар» за адресою вул. Кобилянської, 2, де з кінця 2013 року працює відділення «Сбербанку Росії», — саме таке повідомлення сьогодні розповсюдили місцеві сайти.
Акція безумовно правильна, бо ця книгарня була десятками років візитівкою нашого міста.
Але не хотілося би, щоб з огляду на ситуацію у Криму ця акція перетворилася на політиканство. Мовляв, банк не надто дружньої держави знаходиться у приміщенні колись культової чернівецької книгарні.
До того ж було б чесно і відповідально, якби організатори  акції розповіли громаді міста, хто насправді поклав початок кінця «Кобзаря».
І хоча я не люблю давати поради (особливо безкоштовні) пропоную організаторам акції запросити на неї колишнього мера Миколу Федорука.
І хай він розкаже, як з початку 2000-х років він методично знищував «Кобзар». Як хотів розмістити там МакДональдс, як потім там зʼявився бутік «Michel».Потім були ювелірка, магазин взуття (може й ще щось було – всього й не згадаєш).
І саме Микола Трохимович має понести відповідальність перед містом за те, що «Кобзар» припинив своє існування.
Та хто ж його посадить??? Він хоч і не пам’ятник, зате опозиціонер…
 
P.S.Коли Федорук знищував «Кобзар», аби якомога вигідніше продати приміщення у центрі міста із зиском для себе, найбільшим критиком колишнього мера і захисником книгарні був редактор газети «ЧАС» Петро Кобевко.
Тепер вони обоє в одній опозиційній упряжці.
Сумна іронія долі, та парадокс революційного часу…

1 коментар

Сергій Воронцов
Акцію розцінять політично не як повернення «Кобзаря», якого немає майже двадцять років, а як наїзд на Сбербанк. Але за умови наїзду на цілий Крим, які вже тут сантименти??? Так її, мабуть, щиро варто позиціонувати. А то якось закамуфльовано.

Цікаво тільки, чи у власності це Сбербанку, чи він орендує? Тоді дещо інший акцент. Я писав про Кобзар. Магазин було продано давно відомому чернівецькому бізнесмену, перед тим він орендував це приміщення(бізнесмен здається помер і приміщення залишилося у родини). І наїзди Часу дуже важко сприймалися, бо там жінка залишилися власником.Не звикла. При Федоруку, за Кобзар було взято на той час досить велика сума(бачив акт-купівлі-продажу). Ще три-чотири рази стільки і цілий Добробут)))(колись) Коротше, сумно. В акту купівлі обмеження цільового призначення вже не було(це, здається 2004-2005рік). А в договорі оренди перед тим було. Ось і вся комбінація

Не знаю чи це зараз оренда банку. чи господарка вдало продала?(хотілося б останнє) А щодо ще одної книгарні на Центральній площі. точно не потрібна. Маркетінг… А таке приміщення не може простоювати у центрі міста. І книгранею воно буде недовго, або зовсім не буде. І власне, гадаю, саме це мають на увазі організатори акції у перспективі, як це не банально, сумно іт.п. міг би більше, але щось лінь. Все це треба мати на увазі. якщо писати про це.
Останній раз відредаговано
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте