Самообман

В последнее время в различных средствах массовой информации появляется всё больше публикаций на тему того, что частичное возвращение к мажоритарке на парламентских выборах приведёт к тому, что большинство кандидатов, не мудрствуя лукаво, попробуют получить заветный мандат путём банального подкупа избирателей. Таким образом, волеизьявление народа будет искажено, и выборы, по сути, будут нечестными.
Для того, что бы выборы максимально приблизить к честным, множество экспертов, в различных формах, дают нам один убийственный совет: материальные блага надо брать у всех кандидатов, а голосовать за того, который больше нравится. Даже термин такой самоуспокоительный  придумали – «голосовать по совести». И тут же приводят множество способов, как и рыбку, съесть, и в тюрьму не сесть.
Мне же интересно, почему никто из этих экспертов не даёт простым избирателям совет «не брать»?
Как по мне, то схема «взять у одного кандидата что-то (гречку, чекушку, купюру) – проголосовать за другого кандидата» является более чем циничной. И дело тут не в самих кандидатах, которые добиваются благосклонности избирателей таким вот примитивным способом. Дело в людях, которые своими загребущими руками являются одними из строителей этой порочной системы.
Если посмотреть на упомянутую схему с точки зрения бизнеса, то возникает ситуация когда человек сделал вам предоплату взамен на определённую услугу, а вы эту услугу ему не оказали. То есть, кинули своего делового партнёра. Можно много говорить, что политики нас обманывают, а мы, взамен, обманываем их, но тогда, чем мы лучше них???
Придать этой ситуации какую-то высоко моральную составляющую тоже терпит крах: понятие «совесть» ну ни как не ассоциируется с понятием «обман».  В таком случае человек занимается самообманом: сидит вечером в день выборов на кухне, выпивает по сто грамм с друзьями и гордо рассказывает: «вот, на участке от плохого человека дали денег, а я взял и проголосовал за хорошего человека».
Друзья ему завидуют, и никто ж не спросит: «чё ж ты денег от него взял, если он человек плохой?»
 
Ну и напоследок вспоминается старый, но очень занимательный диалог:
— Как вы думаете, когда в нашей стране исчезнет коррупция?
— Когда перестанут давать взятки?
— Нет, когда перестанут их брать.
 Так может пора бы уже перестать давать людям советы, как брать и не нести за это никакой ответственности, а просто доступно объяснить им, что брать не надо. Тогда и политики поймут, что их подачки никому не нужны.
 
Мы уже достаточно прожили в стране обмана, но как по мне, жить в стране самообмана ещё страшнее…  

4 коментарі

коментар було видалено
Святослав Вишинський
Коментар видалено за порушення Правил блогової мережі «ВКурсі» (вживання нецензурної лексики). Оскільки текст коментаря значимий для продовження дискусії, відтворюємо його нижче (без «непрохідних» слів):

«Поопоную…
1 Підкуп виборця, це показник не сили кандидата, а його слабкості.Відсутність ідеї та бачення майбутнього жодне бабло і гречка не компенсує… Орієнтація на підкуп — є відмовою від пошуку нових методів комунікації і небажання Кандидата (так-так, це така велика фобія ...) зустрічатися з людьми. Загалом більшість Кандидатів (субєктивно) не знають, про що говорити з виборцями, не мають конкретної місії і не розуміють своєї ролі відповідно до сучасного стану справ. Простіше — нами керують навіжені, майже як у «Пролітаючи над гніздом зозулі» ))) Для них — прості рішення найскладніших проблем є очевидними. «Та я їх бл. куплю всєх !»… Це найпростіше вирішення проблеми виграшу виборів по мажоритарці. Чи буде воно дієвим? Мій прогноз — ні! Запропонований варіант виграшний, лише в ситуації, коли ніхто, нічого іншого у виборчий дискурс на конкретному окрузі не запропонує… Є інші методи, про них мало хто знає, але багато хто вже здогадується… Я особисто — «працювати» ні з ким не буду… Допомогти — так, але працювати, вибачайте, краще на суспільство, на тих хто разом з тобою їздить на тролейбусі і відпочиває (як і я) на городі…

2 Якщо говорити відверто, то спеціалістів по створенню т.зв. «виборчої машинки» у нас в області немає, загалом таких команд в Україні не більше 20. І вони всі уже працюють деінде. Всі спроби мажоритарщика і старих п*ців (функціонерів ) зробити таку «машинку» за 3 місяця до виборів — дуже кумедні, і скоріше не приведуть до очікуваної електоральної віддачі, мягко кажучи (Для партій ці технології більш ефективні,імхо)…

3 Виборець має знати механізми «обману обманщиків»… Робити це чи ні — Його особистий вибір, який виборець має зробити усвідомлено.

4 Твою точку зору, особисто я підтримую.

Михайло Шморгун
28 червня 2012, 22:02»
Михайло Шморгун
Є і інша проблема, більш глибока на мою думку…

Вона у «комунікативному полі». Політики, громадські діячі, журналісти та інші соціальні медіатори не ідуть на діалог один з одним… Скажи щиро свою думку — тебе «зільють», показово накажуть, оплюють.

Умовна «Загальна думка», яка є тим самим Законом і правилом для більшості (мабуть?) веде до виправдання окремих неправомірних дій (корупції, підкупу виборців і т. ін.) загалом до «роздвоєння особистості» медіатора, який публічно є білим і пухнастим, а непублічно — веде себе відповідно до «законів джунглів», законів свого соціального анклаву, який дозволяє медіатору реально вижити!

Вихід з «правильного дискурсу» дозволяє побачити іншу картину… не радісну. Ця система «накривається», їй капєц. Головне — не втратити державність. Думаю, основна задача "іншого дискурсу" — будувати такий собі «соціальний Ноєв Ковчег», зберегти традиції та міфи, що існують, а далі — все по Біблії ;).

Є і другий варіант — продовжувати («все це») і будучи по підборідок у власному лайні, вдавати із себе святого… Самообман, Захаре, на мою субєктивну думку, це небажання з цього лайна випливати і надія на те, що хтось зі сторони натисне на педаль зливного бачка…

П.С. до модераторів…
Я вибачаюсь.
Михайло Шморгун
І ще одна річ…

Країна «самообману» приречена на зміни або Epic Fail, а це хороша дихотомія (субєктивно). Все справедливо, як у Достоєвського «Тварь ли я дрожащая или право имею?»… При цьому вибір лежить в «системотворчій одиниці» ( орієнтація на умовну «свободу» або на не менш умовний «самообман» — усвідомлений відхід індивіда від прийняття рішення стосовно його власних цінностей ). У цій площині — відповідь політиків, медіаторів, громадян буде однозначною — ТАК чи НІ. В незалежності від відповіді — вона буде ЧЕСНОЮ і дасть відповідь на питання ХТО МИ Є? і можливо привідкриє завісу над питанням А куди, власне, іти?..
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте